Sildebordet blei første gang arrangert i 1992. Målsettinga var å lage eit arrangement som skapte liv og røre og auka omsetning i Florø sentrum, samtidig som fiskeindustrien kunne profilere seg betre overfor folk flest. Opphavleg var tanken eit laksebord, men av ymse grunnar blei det endra til sild. Florø blei som kjent grunnlagt pga. det rike sildefisket utanfor her, og eit slikt arrangement kunne da også minne lokalsamfunnet om sine eigne røter (eller nøter!). Sentrale personar bak initiativet var m.a. Harry Ertresvaag frå Statoil forpleining/Kokkenes mesterlaug, marknadsjef Rolf Petter Almklov og fabrikksjef Hallgeir Helland, begge frå Skaarfish, samt dåverande kultursjef Arild Melvær frå Flora kommune.
Komiteen var og er ei blanding av næringslivsfolk (særleg fiskeindustri og handelsnæring), Sogn og Fjordane Kokkelaug, frivillige lag og organisasjonar, samt Flora kommune sitt kulturkontor. Denne blandinga av ulike aktørar i lokalsamfunnet viste seg å bli vellukka. Arbeidsdelinga og kjemien i komiteen har fungert stadig betre, og med stor frivillig innsats frå lag og organisasjonar med FSK i spissen og kjempeoppslutnad frå publikum, har arrangementet blitt ein stor suksess. Om lag 150 frivillige er med på arrangementet kvart år. Grunntanken var og er at dersom alle bidrar med litt kvar, vil summen av arbeid, råvarer og kapital bli stor nok til at økonomien vil gå rundt. Ein hovudidé har vidare vore at Sildebordet skulle vere gratis, både av praktiske og ideelle grunnar. Florøfolk har jo elles tradisjonelt vore vande med å betale lite eller ingenting for ei hank med sild! Rett nok legg vi opp til at folk kan betale ein frivillig kollekt, men det er som oftast alt for få som gjer dette. Ikkje alle såg at eit slikt arrangement ville vere ein vinn-vinn situasjon for alle.